Kirletici Kaynaklara Göre Hava Kalitesi Örnekleme Noktaları

Bölgenin kirlilik kaynağına göre hava kalitesi örnekleme noktalarının seçilmesi, hava kalitesinin iyileÅŸtirilmesi için en önemli noktalardan biridir. 

Türkiye Hava Kalitesi

Hava kirliliÄŸi, dünyanın önde gelen çevre saÄŸlığı riski ve çevresel bozulmanın önemli bir nedenidir. Her yıl Ä°sviçre merkezli IQAir tarafından yayımlanan 2021 Dünya Hava KirliliÄŸi Raporuna göre Türkiye, dünyada en kirli havaya sahip 46. sırada yer alırken, Avrupa’nın en kirli 6’ıncı ülkesi oldu. Avrupa’nın en kirli ÅŸehirleri arasında IÄŸdır birinci, Düzce ise beÅŸinci ÅŸehir olarak yer aldı. Türkiye’de 2021 ortalama PM2.5 konsantrasyonu ise DSÖ yıllık hava kalitesi kılavuz deÄŸerinin 4 katıdır. Türkiye’nin 2021 ortalama Hava Kalitesi Endeksi (AQI) ise 67 ile orta hava kalitesi seviyesindedir (IQAir, 2021). Bu AQI seviyesinde bazı kirleticiler bazı insanlar için olumsuz etkiye sahiptir. Ozona ve partikül maddeye karşı oldukça hassas olan kiÅŸilerde solunum semptomları görülebilir (EPA, 2022). 

Farklı hava kirliliÄŸi türleri arasında PM2.5, küresel olarak her yıl tahmini 4,2 milyon erken ölümden sorumludur (DSÖ, 2022). Bir saç telinden bile daha küçük olduÄŸu için göremediÄŸimiz PM2.5, solunduÄŸunda akciÄŸerlerin en derin noktalarına ulaÅŸabilmekte ve doÄŸrudan dolaşım sistemi ile karışarak saÄŸlık sorunlarına neden olabilmektedir. Havayı kirleten en büyük tehlikelerden biri olan PM2.5, Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından kanserojen madde ilan edildi (Temiz Hava Hakkı Platformu, 2019). Türkiye’nin 2019 yılında Avrupa Çevre Ajansı’na raporladığı PM2.5 emisyonlarının %54’ü ticari emisyonlarla ve konut emisyonlarıyla, %30’u madencilik sanayii ve imalatla, %11’i enerji tedarikiyle, geri kalanı ise ulaşım, tarım ve atık gibi sektörlerle iliÅŸkiliydi (Greenpeace, 2022). Türkiye’de ise PM2.5 ölçümleri hala yeterince yaygın olmamakla birlikte PM2.5 sınır deÄŸerine iliÅŸkin bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu durumda Türkiye’nin hava kirliliÄŸi ile ilgili farkındalığını ortaya koymaktadır. 

Hava kalitesi düzenli olarak ölçülürse o bölgedeki kirlilik seviyesi belirlenebilir, temiz hava planları hazırlanır, hava kirliliği haritaları oluşturulur ve dağılım modellemesi yapılır. Bu kapsamda oluşturulan hava kalitesi ölçümleri doğrultusunda, elde edilen sonuçlara dayanarak, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çözüm önerileri ve standartlar daha sağlıklı, gerçekçi ve kolay bir şekilde oluşturulabilir.

Hava Kalitesi Örnekleme Noktaları

Hava kalitesi için önemli diğer bir önemli konuda ölçüm yerlerinin tespitidir. Eğer o bölgeyi tam anlamıyla temsil edecek bir yer belirlenmezse, gerçek bir hava kalitesi çalışması yapmış olmayız. Hava kalitesi örnekleme noktaları, kirliliğin kaynağına göre trafik, endüstriyel ve şehir fonu olarak ayrılmaktadır (T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2008).

Trafik Kaynaklı Örnekleme Noktaları

Trafikle ilgili hava kirliliÄŸi, kentsel alanlarda en önemli maruz kalma kaynaklarından biridir ve çok çeÅŸitli olumsuz insan saÄŸlığı etkileriyle iliÅŸkilendirilmiÅŸtir. Otomobillerin benzinli ve dizel motorları, düşük kentsel hava kalitesine katkıda bulunan karbon monoksit (CO), azot oksitler (NOx), kükürt dioksit (SO2) ve uçucu organik bileÅŸikler (VOC’ler) gibi kirleticiler yayar. Karayolu taşımacılığı aynı zamanda PM2.5 ve PM10 emisyonlarının ana kaynakları arasındadır. PM2.5’dan kaynaklanan kentsel hava kirliliÄŸinin yaklaşık yüzde 25’i trafikten kaynaklanmaktadır (Ekosfer DerneÄŸi, 2020).

Trafikle ilişkili hava kirliliği seviyeleri, yüksek trafik hacmine sahip ana yolların yakınında daha yüksektir. 300-500 metre mesafede yoğun trafiğe sahip yolların yakınında yaşayan insanlar, çocukluk çağı astımı, bozulmuş akciğer fonksiyonu ve biliş bozukluğu, erken ölüm ve kardiyovasküler hastalıklardan ölüm gibi hastalıklara karşı özellikle savunmasızdır (EPA, 2014).

Trafiğin yoğun olduğu yerlerde örnekleme noktaları 200 m2 den küçük olmayan alandaki hava kalitesini temsil edebilmesi gerekir. Mikro ölçekli yerleştirmede genelde, örnekleme noktası girişi yer seviyesinden 1.5 m (nefes alma seviyesi) ile 4 m arasında yukarıda olmalıdır. 8 m‘ye kadar yüksek konumlar, bazı durumlarda ve ağaçlık alanlarda gerekli olabilir. İstasyon büyük bir alanı temsil ediyorsa, daha yüksek yerleştirme de uygun olabilir. Trafikten kaynaklanan hava kirliliğini ölçmek için bu örnekleme noktaları, en yakın trafik şeridinin merkezinden en az 4 m ve ana kavşakların kenarından en az 25 m uzaklıkta olmalıdır. Partiküler madde, arsenik, kadmiyum, nikel, cıva, benzo(a)piren, benzen ve kurşun için girişler bina çizgisine yakın yerdeki hava kalitesini temsil edecek şekilde yerleştirilir (T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2008).

Türkiye ulaşım sektöründe de ciddi bir dönüşüm sürecini baÅŸlatması gerekiyor. Toplu taşıma kullanımının artırılması, kiÅŸi başına emisyonları azaltarak seragazı emisyonlarını ve hava kirliliÄŸini önemli ölçüde azaltabilir. Ulaşımda bisiklet, yürümek ve elektrikli araçların tercih edilmesi saÄŸlık, hava kirliliÄŸi ve iklim açısından büyük avantaj saÄŸlamaktadır. 

Endüstriyel Kaynaklı Örnekleme Noktaları

Hepimiz sanayi ve enerji üretiminden faydalanırken, tesisler tarafından kullanılan teknolojiler sağlığımıza ve çevremize gizli maliyetler getirmektedir. Tüm üretim süreçlerinde çevresel kaynaklardan faydalanılmakta ve üretim artıkları çevreye verilmektedir. Türkiye’nin PM2.5 emisyonlarının %30’u madencilik sanayii ve imalatla gibi sektörlerden kaynaklanmaktadır.

Büyük ölçekli endüstriyel faaliyetlere sahip kompleksler, ince toz, kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2), karbon monoksit (CO), ozon (O3), uçucu organik bileşikler (VOC), polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve ağır metaller gibi çeşitli çevresel kirleticilerin sabit kaynaklarıdır.

Endüstriyel tesislerde hava kalitesi izlemenin amacı, hava kirleticilerinin saha dışı kaçak emisyonlarını tespit etmek ve kontrol etmektir. Endüstriyel kaynaklardan oluşan katkıların değerlendirileceği örnekleme noktalarının en az 250mx250m alanı temsil edebilmesi gerekir. Endüstrinin çevresel etkisinin ölçülebilmesi için en yakın yerleşim bölgesindeki kaynağın rüzgâr yönünde en az bir örnekleme noktası yerleştirilir (T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2008).

Tesislerdeki hava kalitesini, sadece tesislerin bacasından çıkan gazları ölçerek yönetmek yeterli deÄŸildir. Mekansal ölçüm, çevredeki toplulukların ve çalışanların potansiyel maruziyetini azaltmak için tesisin etrafındaki kirletici kaynaklarını tanımlamak için gereklidir. Ã–lçüm noktasında ölçüm yapılan kirlilik parametrelerinin sayısı arttırılmalı, ölçüm cihazları geliÅŸtirilmelidir.

Şehir-fon Kaynaklı Örnekleme Noktaları

Åžehir merkezine nispeten uzak konumu ile trafiÄŸin çok yoÄŸun olmadığı ÅŸehir-arka plan örnekleme noktaları, yerleÅŸimin az olduÄŸu bölgelerde kentin arka plan kirliliÄŸinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Bu alanlar genellikle tek katlı evleri ve altyapı yetersizliklerini içerir. Åžehir-fon alanlarında hava kalitesi örnekleme noktaları birkaç km2’lik alandaki hava kalitesini temsil edebilmesi gerekir (T.C. Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı, 2008).

Kırsal alanlarda hava kalitesi ÅŸu ana kadar ihmal edilen bir konu olmaya devam ediyor. Kırsal alanlar, dış hava kirliliÄŸinin yanı sıra iç mekan hava kirliliÄŸinden muzdariptir. Tarım, madencilik, katı yakıt yakma gibi birçok insan faaliyetleri yüksek düzeyde kirlilik üretir (Majra, 2011). 

Tarım, belirli kirleticiler için bir baÅŸka önemli kaynaktır. Amonyak emisyonlarının yaklaşık %90’ı ve metan emisyonlarının %80’i tarımsal faaliyetlerden kaynaklanır. Åžaşırtıcı biçimde, daha az insan maruz kalsa da, ozon seviyeleri kırsal alanlarda genellikle daha yüksek olabilmektedir. 

Kırsal kesim sakinleri, çevre kirliliğinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda farkındalıktan yoksundur ve bu da kırsal çevrede riskler ve savunmasızlık yaratabilir ve bu sakinlerin geçim kaynaklarına neden olabilir. Çevre kirliliğinin sadece şehir sakinlerinin değil, aynı zamanda kırsal sakinlerin sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat edilmelidir.

Kaynakça

DSÖ. (2022). Ortam (Dış Mekan) Hava Kirliliği.

Ekosfer Derneği. (2020). Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak.

EPA. (2014). Karayolu Yakınında Hava Kirliliği ve Sağlık.

EPA. (2022). Hasta Maruziyeti ve Hava Kalitesi Endeksi.

Greenpeace. (2022). Türkı̇ye’de Hava Kı̇rlı̇lı̇ğı̇ Yükü-2021.

IQAir. (2021). Dünya Hava Kirliliği Raporu.

Majra, J. (2011). Kırsal Alanlarda Hava Kalitesi.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. (2008). Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği.

Temiz Hava Hakkı Platformu. (2019). Partikül Madde (PM 2.5) Politika Notu: Sağlık Etkileri ve Dünya’dan Mevzuat Örnekleri.

Son Yazılar

Emisyon ve İmisyon Ölçümleri
Emisyon ve İmisyon Ölçümleri

Hava kirliliği ile ilgili tartışmalar genellikle emisyon üzerine, yani kirleticilerin ne kadarının atmosfere salındığına odaklanır. Fakat hava kirliliğinin çevreye ve insan sağlığına olan etkilerini tam anlamıyla kavrayabilmek iç...

Daha fazla oku
Temiz Hava Bölgesi Nedir?
Temiz Hava Bölgesi Nedir?

Clean Air Zone (Temiz Hava Bölgesi), hava kalitesini iyileÅŸtirmek ve kirliliÄŸi azaltmak amacıyla uygulanan kısıtlamalar ve düzenlemeler dizisini kapsayan belirli bir alandır. Bu bölgelerde belirli emisyon standartlarını karşılamayan araÃ...

Daha fazla oku
Uçucu Organik Bileşikler (UOB/VOC): Görünmez Tehlike
Uçucu Organik Bileşikler (UOB/VOC): Görünmez Tehlike

Uçucu Organik Bileşikler (UOB) yani VOC’ler modern yaşamın görünmez ama önemli bir parçasıdır. Oda sıcaklığında kolayca buharlaşabilen bu karbon içeren kimyasal bileşikler, günlük hayatımızda farkında olmadan sürekli maruz ka...

Daha fazla oku
Metan ve İklim Değişikliği: Türkiye Bağlamında Bir Değerlendirme
Metan ve İklim Değişikliği: Türkiye Bağlamında Bir Değerlendirme

İklim değişikliği, günümüzün en acil çevre sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda sera gazları arasında çoğunlukla karbondioksit üzerine odaklanılsa da, metan gazının rolü giderek daha fazla dikkat çekiyor...

Daha fazla oku
Kentsel Dönüşümde Toz Kontrolü
Kentsel Dönüşümde Toz Kontrolü

Kentsel dönüşüm, şehirlerin yaşam kalitesini artırmak, altyapıyı güçlendirmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için önemli bir araçtır. Ancak bu süreçlerde meydana gelen toz faaliyetleri, çevre ve insan sağlığı üze...

Daha fazla oku
Trafik Sıkışıklığı ve Hava Kirliliği: Tıkanıklık Fiyatlandırması Çözüm Olabilir mi?
Trafik Sıkışıklığı ve Hava Kirliliği: Tıkanıklık Fiyatlandırması Çözüm Olabilir mi?

Günümüzde, şehirlerde yaşayan bireylerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri trafik sıkışıklığı ve buna bağlı olarak artan hava kirliliği olarak öne çıkmaktadır. Bu sorunlar ekonomik kayıpların yanı sıra çevresel ve...

Daha fazla oku
Siyah Karbon: Küresel Isınma ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Siyah Karbon: Küresel Isınma ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güneş ışığını emerek atmosferi ısıtmasıyla tanınan siyah karbon, buzulların erimesinden ekstrem hava olaylarına kadar birçok olumsuz etkiye yol açıyor. Siyah Karbon Nedir? Siyah karbon, fosil yakıtların, biyoyakıtların ve biyokü...

Daha fazla oku
Toz Taşınımı Nedir?
Toz Taşınımı Nedir?

Toz taşınımı, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etmesi veya taşınması sürecidir. Bu partiküller genellikle rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisiyle atmosferde taşınabilirler. Toz taşınımı, genellikle çöll...

Daha fazla oku
Sera Gazları ve Hava Kirleticileri
Sera Gazları ve Hava Kirleticileri

İklim değişikliği, günümüzde insanlığın karşılaştığı en büyük küresel sorunlardan biridir ve kökeni sanayi devriminden bu yana fosil yakıtların aşırı kullanımı, endüstrileşme, arazi kullanımındaki değişiklikler, orman...

Daha fazla oku
Avrupa Birliği ve ABD Hava kalitesi Standartlarını Güncelledi
Avrupa Birliği ve ABD Hava kalitesi Standartlarını Güncelledi

Hava kirliliÄŸi, günümüzde dünya çapında çevresel saÄŸlık sorunlarının en önde gelen nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu kritik durumu ele alarak, hem Avrupa BirliÄŸi (AB) hem de Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) gibi kÃ...

Daha fazla oku